Wat is een unplugged wedding?

 In Inspiratie

De term komt steeds vaker voorbij: een unplugged wedding. Als bruidsfotograaf heb ik al veel bruidsparen gehad die hier bewust voor kozen. Maar houdt dat nu precies in? In deze blog neem ik je mee wat het precies inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en wat je kunt doen om jouw bruiloft te ‘unpluggen’.

WAT IS DAT? EEN UNPLUGGED WEDDING?

Allereerst is het goed om te weten wat een unplugged wedding precies inhoudt. Misschien ken je de term unplugged wel uit de muziekindustrie. Artiesten die een unplugged sessie houden zitten vaak in een akoestische setting. Geen elektrische gitaar, geen versterker. Alleen de gitaar, de stem en eventueel een microfoon om ervoor te zorgen dat mensen achterin het ook kunnen horen. Wat krijg je dan als resultaat? Een hele intieme sfeer en iedereen volledige aandacht op dat wat er voor in de zaal gebeurt.

Een unplugged wedding heeft een soortgelijke sfeer. Het wil zeggen dat telefoons (voor een gedeelte van) de bruiloft niet gewenst/toegestaan zijn. Met de komst van mobiele telefoons, internet en social media is het makkelijker dan ooit om foto’s te maken en met elkaar te delen. Super handig natuurlijk, maar op zo’n bijzondere dag als jouw bruiloft snap ik het heel goed als je daar niet zo blij mee bent.

WAAROM KIEZEN VOOR EEN UNPLUGGED WEDDING?

Ik vind het persoonlijk zo zonde dat wanneer ik een ceremonie aan het fotograferen ben, dat er mensen met hun telefoon in de weer zijn. Wanneer zo’n schermpje belangrijker is dan wat er recht voor hun neus gebeurt. Er wordt niet echt opgelet op wat er gezegd wordt (Oh oeps, is het al tijd voor mij om te tekenen?), foto’s die zijn gedeeld voordat alle avondgasten je hebben gezien of die lieve ome Henk die tijdens DE KUS ineens bedenkt dat hij midden in het gangpad een betere beeld met zijn Iphone heef dan vanuit zijn stoel. Geloof me, ik heb het allemaal al eens meegemaakt. En ik kan je ook vertellen, dat wil je niet.

Zoals ik eerder al noemde is een unplugged wedding een bruiloft zonder telefoons. Het ene bruidspaar kiest voor een volledige dag zonder, het andere alleen tijdens de ceremonie. The choice is completely up to you! Tijdens de ceremonie wordt wel het vaakst gekozen. Wel zo fijn dat iedereen zijn volledige aandacht bij de ceremonie kan houden en dat je op de foto’s van je gasten alleen maar blije gezichten ziet, in plaats van telefoons. Daarnaast kan de flits van telefoons ervoor zorgen dat mijn eigen apparatuur daarop reageert en dat belangrijke shots daardoor mislukken. Daarom ben ik erg blij als mijn bruidspaar kiest voor een unplugged wedding!

5 MANIEREN OM EEN UNPLUGGED WEDDING TE ORGANISEREN:

Heb ik je ondertussen al overgehaald? Yes! Maar ja, hoe pak je dat dan aan? Want waarschijnlijk ken jij wel iemand in de familie waarvan je verwacht dat diegene zijn/haar camera erbij haalt als je niks aangeeft. Geen zorgen. Ik heb 5 tips die je helpen om heel subtiel aan te geven dat ook je lieve tante haar tablet thuis mag laten.

  • Vraag of de trouwambtenaar, babs of ceremoniemeester een klein woordje doet voordat de ceremonie begint. Iets in de trant van: “Op verzoek van het bruidspaar wil ik je vragen om tijdens de ceremonie geen foto’s te maken en je telefoon op stil te zetten.”
  • Plaats een bord of een fotolijstje bij de ingang van de ceremonie, waarop staat dat het zeer wordt gewaardeerd als er geen foto’s worden gemaakt tijdens de ceremonie. Op internet zijn ontelbaar veel mooie templates te vinden die je kunt downloaden en uitprinten, maar het is ook heel erg gaaf om een handletterer een mooi bord te maken met een duidelijke tekst erop.
  • Zet het op je uitnodiging. Dan is iedereen vooraf al duidelijk geïnstrueerd en weten ze dat ze hun tablet thuis kunnen laten en hun telefoon in hun tas blijft zitten.
  • Geef het aan op je trouwwebsite. Sommige bruidsparen kiezen ervoor om een website te maken met daarop alle info omtrent hun bruiloft. Dan is dat ook de ideale plek om de unplugged wedding bekend te maken.
  • Laat iedereen hun telefoon inleveren. Oke misschien is dit een wat extreme manier, maar het werkt wel haha. Maar het moet natuurlijk wel net bij je passen.

Liefs, Denise

Recent Posts
bruiloft-feestfoto-denise-van-duren
Chat openen
1
Hoi 👋
Waar mag ik je vandaag bij helpen?