Wat kost een trouwfotograaf?

 In Inspiratie

Wat kost een trouwfotograaf?

Als je al een tijdje aan het oriënteren bent in de trouwbranche, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat de kosten van een trouwfotograaf ontzettend uiteenlopen. In deze blog leg ik je uit waar de kosten van een trouwfotograaf over het algemeen op gebaseerd zijn.

Wat kost een trouwfotograaf gemiddeld?

Gemiddeld kost een trouwfotograaf zo’n 1.500 tot 2.000 euro voor 6 uur. Voor een hele dag fotografie kun je vaak rekenen op een offerte van 2.500 tot 3.500 euro. Wat je hiervoor krijgt is vaak wel heel verschillend per fotograaf.

Veel trouwfotografen hanteren een vanaf-prijswat in eerste opzicht zeer voordelig lijkt. Vaak is dit echter het allergoedkoopste pakket wat ze aanbieden en betaal je extra bij voor elk los onderdeel wat je erbij wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan een album en de opmaak daarvan, reiskosten, een usb, hoge resolutie bestanden, etc. In mijn ervaring ben je onder aan de streep dan alsnog vrij duur uit.

Er zijn ook fotografen (net als ik) die een totaalpakket aanbieden. Pakketten waarbij je vooraf precies weet waar je aan toe bent en er zeker van bent dat er achteraf geen extra kosten bijkomen. Zo bied ik bijvoorbeeld pakketten aan inclusief de uren fotografie op jouw bruiloft, een luxe trouwalbum, alle nabewerkingsuren, een grote hoeveelheid foto’s die je in hoge resolutie kan downloaden, een gratis loveshoot om te oefenen en zelfs alle reiskosten door heel Nederland.

Waar let je op bij de kosten van een trouwfotograaf?

Nu je weet hoe fotografen hun prijzen opbouwen wil ik je wat meer tips geven waar je op moet letten bij het vergelijken van trouwfotografen. Zo kun jij bepalen wat jij het belangrijkst vindt en op basis waarvan je een fotograaf benadert voor een offerte.

Het aantal uur; Welke delen van de dag vind jij onmisbaar voor jouw trouwreportage? Vind je de eerste ontmoeting t/m de borrel genoeg, dan heb je waarschijnlijk voldoende aan een uurtje of 6 fotografie. Wil je de hele dag vastgelegd hebben, dan kun je het beste op zoek naar een fotograaf die pakketten aanbied van zo’n 15/16 uur fotografie EN ervaring heeft met het fotograferen van feesten.

Hoge resolutie foto’s; Krijg je van de fotograaf alle foto’s in hoge resolutie, of moet daarvoor worden bijbetaald? In Nederland is dat niet echt gebruikelijk, maar het is wel goed om in de gaten te houden.

Het aantal foto’s; De fotograaf is vaak een flinke tijd bezig met het selecteren van de mooiste trouwfoto’s van jullie bruiloft. Gelukkig maar, want geloof me, dit wil je echt niet zelf doen. Maar hoeveel foto’s krijg je bij een bepaald aantal uur? Ga niet zomaar voor de fotograaf die de meeste foto’s erbij geeft. Kwaliteit boven kwantiteit.

Reis- en parkeerkosten; Check of de parkeer- en reiskosten al in het pakket zitten, of dat deze nog los berekend worden. Ik zie ook vaak dat alles binnen een straal van bijvoorbeeld 50km rondom postcode X in de prijs zit, en alles daarbuiten apart wordt verrekend. Hou daar rekening mee.

De nabewerking; Ik verwacht dat de meeste fotografen de selectie- en bewerkingstijd in hun uurtarief hebben berekend, maar weer een gevalletje om voor de zekerheid even te checken.

Het trouwalbum en upgrades; In het kader doe wat met je foto’s vind ik het als trouwfotograaf heel belangrijk om een bruidspaar blij te maken met een luxe, handgemaakt trouwalbum wat hun hele leven lang meegaat. Dat geldt niet voor iedere fotograaf. Veel fotografen bieden een mini album aan waar ruimte is voor 20 foto’s. Dat is niet echt een trouwalbum te noemen. Vind je het belangrijk dat er een mooi album bij zit, bekijk dan goed wat het formaat is, hoeveel pagina’s je erbij krijgt en voor welke upgrades je bij moet betalen.

Wat is uiteindelijk het belangrijkste?

Uiteraard, ik snap heel goed dat je de kosten van een trouwfotograaf belangrijk vindt. Je moet het immers wel kunnen veroorloven. Ik wil je alleen als tip meegeven dat je je niet blind moet staren op enkel de kosten van een trouwfotograaf. Over de jaren zullen herinneringen beetje bij beetje vervagen en jullie trouwfoto’s nemen die plek in. Zorg dus dat je geen spijt hebt van jullie keuze. Het zou super zonde zijn als je over 20 jaar denkt: hadden we maar…

Ga voor jezelf na wat je het belangrijkst vindt. Is dat de hoeveelheid ervaring een fotograaf heeft, de stijl van de foto’s, de persoonlijke klik die je met de fotograaf voelt (een mooi onderwerp om nog eens dieper op in te gaan) of is het toch de prijs? Luister naar je gevoel, maak daar de passende keuze bij en laat het los. Vertrouw op de kwaliteiten die jouw fotograaf heeft en geniet van al het moois wat komen gaat.

 

Heb je nog vragen over wat een trouwfotograaf kost? Of wil je juist heel graag iets anders weten? Stuur me dan een mailtje of een berichtje via whatsapp.

Recent Posts
denise-van-duren-kinderen-bruiloft_0003
Chat openen
1
Hoi 👋
Waar mag ik je vandaag bij helpen?